TOPORTAL nr 20240418
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
POWRÓT
POWRÓT
Poniedziałek, 07-07-2014

Lato w kuchni.

Lipiec. Sezon urlopowy w pełni. Niektórzy z nas wyjechali, niektórzy pakują się, niektórzy dopiero planują wakacje. Kuszą plaże mórz, jezior, kuszą góry. Jeszcze inni postanowili odpoczywać w domowym zaciszu. Lato rozbudza nasze marzenia. Pragniemy sukcesów, pragniemy żyć lepiej, pragniemy także być młodsi i zdrowsi niż jesteśmy... Pobyt na świeżym powietrzu zaostrza apetyty. Słońce rozpala zmysły pobudzając kubki smakowe. W upalne dni często nie jemy nic aż do wieczora, a kiedy słońce zbliża się ku zachodowi, puste żołądki dają znać swoim istnieniu...

O lepsze samopoczucie możemy zadbać poprzez to, co jemy. Korzystając z uroków lata należy przygotowywać potrawy na bazie produktów sezonowych, które swoją świeżością oraz bogactwem aromatów nadają potrawom niepowtarzalny smak oraz zapewniają organizmowi solidną porcję witamin. Ponadto dobre jedzenie zapewnia wiele niezapomnianych wrażeń kulinarnych. Gotujmy, w końcu lato sprzyja podróżom.

Polecam sandacza, na który okres ochronny zakończył się wraz z nadejściem czerwca. I choć sandacz jest dostępny w sklepach przez cały rok w postaci mrożonej, to jednak najlepszy jest świeży. Niektórzy smakosze nazywają go królem polskich ryb. Dla dopełnienia smaku potrzebuje jedynie odrobiny soli i soku z cytryny zamiast rozmaitych mieszanek przypraw.
Proponuję filet z sandacza z sosem porowo-bekonowym i fasolką szparagową. Sos podkreśla konkretny, męski smak ryby; fasolka dodaje delikatności potrawie, która choć wykwintna jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu.
Pokrojony w cienkie paseczki por należy podsmażyć na maśle, zalać winem i dusić. Po zredukowaniu wina dodać pokrojony w cienkie paseczki i uprażony bekon. Zestawić na chwilę z ognia, posolić i zalać śmietanką. Całość dusić mieszając, aż zgęstnieje. Po zdjęciu patelni z ognia dodać pieprz. Na talerzu układam ugotowaną 'al dente fasolkę szparagową, usmażony saute filet z sandacza, na który nakładam sos.

Filet z sandacza z patelni z sosem porowo-bekonowym i skąpaną w maśle kolorową fasolką szparagową
Składniki (na 1 porcję):
filet z sandacza 1 szt. ( ok. 250-300g)
mąka 30g
boczek wędzony 50g
por 30g
masło 80g
śmietanka 18% 80ml
fasolka szparagowa zielona 100g
fasolka szparagowa żółta 100g
szczypiorek 2 łodygi
cytryna 1 szt.
białe wino wytrawne 50ml
sól, pieprz do smaku


/Oliwia/
prezydent.pl

Szanowny Użytkowniku!


Aby móc korzystać z niniejszego portalu niezbędna jest Twoja zgodna na instalację w Twojej przeglądarce "plików cookies". Proces ma związek z elementarną funkcjonalnością portalu. W cookies przechowywane są informacje o wspomnianej wyżej zgodzie oraz ewentualna fraza wpisana w wyszukiwarce.

Dla celów statystycznych gromadzone są jedynie adresy odwiedzanych stron bez jakiegokolwiek powiązania z danym użytkownikiem. Dołożono wszelkich starań by wszelkie procesy miały charakter jawny, a użytkownik miał całkowitą kontrolę nad utrwalonymi danymi (COOKIEs) - w portalu nie są wykorzystywane sesje.

W każdej chwili możesz zmienić swoją decyzję poprzez usunięcie plików cookies w swojej przeglądarce. Jeśli nie zgadzasz się na instalację plików cookies, w myśl obowiązujących przepisów prosimy o opuszczenie niniejszego portalu.

POLITYKA PRYWATNOŚCI ORAZ COOKIES
Informacje ogólne

Niniejszy dziennik wydawany jest przez TOPORTAL PRODUCTION Tomasz Staszewski z siedzibą w Raciborzu przy ul. gen. Jarosława Dąbrowskiego 39 lok.1, 47-400 Racibórz (NIP: 6391163642,email:redakcja@toportal.pl) zwanym dalej WYDAWCĄ.
Polityka prywatności oraz cookies

Niniejszy portal wykorzystuje technologię cookies. Proces ma związek z elementarną funkcjonalnością portalu. W ramach cookies przechowywane są informacje:
- status zgody dotyczący niniejszej polityki prywaatności oraz cookies
- zakodowana ewentualna fraza, wpisana przez użytkownika w wyszukiwarce portalu

Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika (w przeglądarce internetowej) pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest WYDAWCA.

W kontekście połączeń www, dla celów statystycznych, WYDAWCA gromadzi jedynie adresy odwiedzanych stron bez jakiegokolwiek powiązania z danym użytkownikiem. Oznacza to, iż WYDAWCA nie zapisuje w bazie danych jakichkolwiek informacji identyfikujących użytkownika. Ponadto w portalu nie są wykorzystywane sesje.

Niezależnie od powyższych faktów, pewne dane mogą być rejestrowane niezależnie przez firmę hostingową (nr. ip). W związku z powyższym WYDAWCA zawarł stosowną umowę POWIERZENIA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH z firmą hostingową H88 S.A. z siedzibą w Poznaniu, ul. Franklina Roosevelta 22, 60-829 Poznań, wpisaną do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000612359, NIP: 7822622168.

Administratorem danych osobowych jest WYDAWCA.

Zgodnie z RODO, każdemu użtykownikowi przysługuje prawo do:
- dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich kopii
- korekty swoich danych
- usunięcia, ograniczenia lub wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania
- przenoszenia danych
- wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Kontakt z WYDAWCĄ został zawarty na wstępie niniejszego dokumentu.

WYDAWCA zastrzega sobie prawo do naniesienia zmian w niejszym dokumencie. Każdorazowa zmiana skutkować będzie koniecznością wyrażenia przez Użytkownika akceptacji zamieszczonej treści (wyskakujące okno).