2018-01-24 00:00:00

Premier Mateusz Morawiecki powołał Krzysztofa Kozłowskiego na stanowisko sekretarza stanu.

Krzysztof Kozłowski, dotychczasowy wojewoda zachodniopomorski, został powołany przez premiera Mateusza Morawieckiego na stanowisko sekretarza stanu w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Pełnomocnika Rządu do spraw Repatriacji. Akt powołania wręczył mu Joachim Brudziński, szef MSWiA.

Krzysztof Kozłowski będzie nadzorował pracę Departamentu Prawnego w MSWiA, w którego strukturach funkcjonują między innymi wydziały legislacji i umów międzynarodowych, Departamentu Obywatelstwa i Repatriacji, zajmującego się obsługą Pełnomocnika Rządu ds. Repatriacji, a także Departamentu Zdrowia.

Krzysztof Kozłowski jest adwokatem (aktualnie nie wykonuje zawodu) oraz doktorem nauk prawnych. Reprezentował Rzeczpospolitą w pracach Komitetu Doradców Europejskiej Karty Samorządu Terytorialnego Rady Europy w Strasburgu. Jest autorem kilkudziesięciu opinii prawnych oraz ekspertyz sporządzanych na zlecenie między innymi jednostek organizacyjnych Parlamentu Europejskiego oraz Rady Europy (był współautorem m.in. tzw. kwestionariusza Merloni). Wcześniej był podsekretarzem stanu w Ministerstwie Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej. Nadzorował prace Departamentu Prawnego, Departamentu Nadzoru Właścicielskiego, Departamentu Edukacji Morskiej, Departamentu Współpracy Międzynarodowej oraz Biura Audytu i Kontroli.

Odbył aplikację sądową w Sądzie Okręgowym w Szczecinie zakończoną egzaminem sędziowskim. Pracuje jako adiunkt w Katedrze Prawa Konstytucyjnego na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego, prowadził również wykłady w Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego. Autor opracowań z dziedziny prawa konstytucyjnego, samorządowego oraz administracyjnego. Specjalizuje się również w zagadnieniach związanych z udzielaniem pomocy publicznej oraz prawa antytrustowego.

/fot.arch.redakcji/

/mswia.gov.pl/