Szanowny Użytkowniku!

Informacje ogólne

Niniejszy dziennik wydawany jest przez TOPORTAL PRODUCTION Tomasz Staszewski z siedzibą w Raciborzu przy ul. ks. Stanisława Staszica 9 lok.2, 47-400 Racibórz (NIP: 6391163642,email:redakcja@toportal.pl) zwanym dalej WYDAWCĄ.

- zakodowana ewentualna fraza, wpisana przez użytkownika w wyszukiwarce portalu

W kontekście połączeń www, dla celów statystycznych, WYDAWCA gromadzi jedynie adresy odwiedzanych stron bez jakiegokolwiek powiązania z danym użytkownikiem. Oznacza to, iż WYDAWCA nie zapisuje w bazie danych jakichkolwiek informacji identyfikujących użytkownika. Ponadto w portalu nie są wykorzystywane sesje.

Niezależnie od powyższych faktów, pewne dane mogą być rejestrowane niezależnie przez firmę hostingową (nr. ip). W związku z powyższym WYDAWCA zawarł stosowną umowę POWIERZENIA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH z firmą hostingową H88 S.A. z siedzibą w Poznaniu, ul. Franklina Roosevelta 22, 60-829 Poznań, wpisaną do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000612359, NIP: 7822622168.

Administratorem danych osobowych jest WYDAWCA.

Zgodnie z RODO, każdemu użtykownikowi przysługuje prawo do:
- dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich kopii
- korekty swoich danych
- usunięcia, ograniczenia lub wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania
- przenoszenia danych
- wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Kontakt z WYDAWCĄ został zawarty na wstępie niniejszego dokumentu.

WYDAWCA zastrzega sobie prawo do naniesienia zmian w niejszym dokumencie. Każdorazowa zmiana skutkować będzie koniecznością wyrażenia przez Użytkownika akceptacji zamieszczonej treści (wyskakujące okno).

2017-09-22

Wspólne stanowisko Warszawy i Budapesztu w sprawach bezpieczeństwa.

"Podziękowałam panu premierowi za dobrą i intensywną węgierską prezydencję w ramach Grupy Wyszehradzkiej. Dla nas jest to format niezmiernie ważny. Pozostaje areną możliwie najściślejszej współpracy w naszym regionie Europy" – powiedziała premier Beata Szydło po spotkaniu z premierem Węgier Viktorem Orbánem, który przebywa z oficjalną wizytą w Polsce.

Agenda unijna i przyszłość V4

Spotkanie poświęcone było omówieniu planów związanych z agendą unijną na najbliższe tygodnie i miesiące. "Rozmawialiśmy również o przyszłości Grupy Wyszehradzkiej. Zgodziliśmy się, że jest to format niezwykle istotny zarówno dla naszych państw, jak i dla naszego regionu" – podkreśliła premier Beata Szydło.

Warszawa i Budapeszt potwierdziły wspólne stanowisko w tak kluczowych sprawach jak bezpieczeństwo czy sposoby radzenia sobie z kryzysem migracyjnym. "Obrana przez nasze rządy droga w kwestii nielegalnej migracji okazała się słuszna. Przyjmujemy do wiadomości werdykty europejskich sądów, jednak główną wytyczną naszych działań musi być bezpieczeństwo naszych obywateli" – zaznaczyła szefowa polskiego rządu. "Popieramy działania Unii Europejskiej na rzecz państw podlegających największej presji migracyjnej oraz zwalczania pierwotnych przyczyn migracji" – dodała.

Polska i Węgry jednym głosem

"Cieszy mnie wspólne polsko-węgierskie stanowisko w sprawach unijnych przepisów dotyczących delegowania pracowników. Przypomnę, że Grupa Wyszehradzka przedłożyła wspólne stanowisko. Jednakowo postrzegamy konsekwencje wyjścia Wielkiej Brytanii ze Wspólnoty oraz wyzwania dotyczące przyszłej perspektywy finansowej Unii Europejskiej" – mówiła premier Beata Szydło.

W jej ocenie oba kraje przywiązują podobną wagę do kwestii związanych z jednolitym unijnym rynkiem. "Jeśli chodzi o wyzwania związane z dyrektywą o delegowaniu pracowników, liczymy na osiągniecie kompromisowych rozwiązań uwzględniających interesy przedsiębiorców z naszego regionu" – zaakcentowała premier Szydło. Zwróciła uwagę na niezmienne opowiadanie się za szczególnym podejściem do sektora transportu drogowego. "Przewoźnicy z państw naszego regionu nie mogą być ofiarą wprowadzanych zmian" – podkreśliła.

Premier Beata Szydło życzyła powodzenia prezydencji węgierskiej w dalszym koordynowaniu prac Grupy Wyszehradzkiej. "Przed nami wiele wyzwań i dużo pracy, a wasz sukces będzie sukcesem wspólnym" – mówiła szefowa polskiego rządu. Wyraziła też nadzieję na ponowne spotkanie w niedługim czasie i możliwość rozmowy o sprawach istotnych dla Polski i Węgier.

/fot.redakcja/

/ premier.gov.pl /