–,powiedziała,premier,Beata,Szydło,po,spotkaniu,z,premierem,Węgier,Viktorem,Orbánem,,który,przebywa,z,oficjalną,wizytą,w,Polsce." />

2017-09-22 00:00:00

Wspólne stanowisko Warszawy i Budapesztu w sprawach bezpieczeństwa.

"Podziękowałam panu premierowi za dobrą i intensywną węgierską prezydencję w ramach Grupy Wyszehradzkiej. Dla nas jest to format niezmiernie ważny. Pozostaje areną możliwie najściślejszej współpracy w naszym regionie Europy" – powiedziała premier Beata Szydło po spotkaniu z premierem Węgier Viktorem Orbánem, który przebywa z oficjalną wizytą w Polsce.

Agenda unijna i przyszłość V4

Spotkanie poświęcone było omówieniu planów związanych z agendą unijną na najbliższe tygodnie i miesiące. "Rozmawialiśmy również o przyszłości Grupy Wyszehradzkiej. Zgodziliśmy się, że jest to format niezwykle istotny zarówno dla naszych państw, jak i dla naszego regionu" – podkreśliła premier Beata Szydło.

Warszawa i Budapeszt potwierdziły wspólne stanowisko w tak kluczowych sprawach jak bezpieczeństwo czy sposoby radzenia sobie z kryzysem migracyjnym. "Obrana przez nasze rządy droga w kwestii nielegalnej migracji okazała się słuszna. Przyjmujemy do wiadomości werdykty europejskich sądów, jednak główną wytyczną naszych działań musi być bezpieczeństwo naszych obywateli" – zaznaczyła szefowa polskiego rządu. "Popieramy działania Unii Europejskiej na rzecz państw podlegających największej presji migracyjnej oraz zwalczania pierwotnych przyczyn migracji" – dodała.

Polska i Węgry jednym głosem

"Cieszy mnie wspólne polsko-węgierskie stanowisko w sprawach unijnych przepisów dotyczących delegowania pracowników. Przypomnę, że Grupa Wyszehradzka przedłożyła wspólne stanowisko. Jednakowo postrzegamy konsekwencje wyjścia Wielkiej Brytanii ze Wspólnoty oraz wyzwania dotyczące przyszłej perspektywy finansowej Unii Europejskiej" – mówiła premier Beata Szydło.

W jej ocenie oba kraje przywiązują podobną wagę do kwestii związanych z jednolitym unijnym rynkiem. "Jeśli chodzi o wyzwania związane z dyrektywą o delegowaniu pracowników, liczymy na osiągniecie kompromisowych rozwiązań uwzględniających interesy przedsiębiorców z naszego regionu" – zaakcentowała premier Szydło. Zwróciła uwagę na niezmienne opowiadanie się za szczególnym podejściem do sektora transportu drogowego. "Przewoźnicy z państw naszego regionu nie mogą być ofiarą wprowadzanych zmian" – podkreśliła.

Premier Beata Szydło życzyła powodzenia prezydencji węgierskiej w dalszym koordynowaniu prac Grupy Wyszehradzkiej. "Przed nami wiele wyzwań i dużo pracy, a wasz sukces będzie sukcesem wspólnym" – mówiła szefowa polskiego rządu. Wyraziła też nadzieję na ponowne spotkanie w niedługim czasie i możliwość rozmowy o sprawach istotnych dla Polski i Węgier.

/fot.redakcja/

/premier.gov.pl/